mandag 7. november 2011

Matklubb: Russisk aften

Det er vår tur i matklubben og landet som ble trukket var Russland. Her krever det litt research og denne blogposten blir skrevet underveis i planleggingen.

En klassisk amuse bouche er jo blinis, russiske pannekaker. Små fluffy pannekaker lagd på bokhvete. Med kaviar, finhakket løk og rømme. Serveres med Champagne.

Blinis har vi laget før og oppskrift ligger her: http://ainaogthomas.blogspot.com/2009/08/blinis-med-rkelaks.html

En annen forrett kan være Borscht, rødbetesuppe. Tror jeg har funnet en ok oppskrift her: http://russiancuisine.blogspot.com/2010/02/how-to-make-borsh-russian-beet-soup.html

Kamsjatka krabbe er definitivt fra russland, men mer som en råvare enn i noen retter ettersom jeg kan finne på nettet men må absolutt med i menyen.

Pelmeni er farse i en tynn hvetedeig som kokes. Se oppskrift her: http://tasterussian.com/russian-pelmeni-recipe.html

Holodets, kokt kjøtt (f.eks. syltelabber eller kalveføtter) i aspik: http://tasterussian.com/holodets.html 

Vanskelig finne en passende hovedrett da alle tingene til nå ser best ut hvis man lager dem som små amuse boche og forrett. Må man virkelig ty til Chicken Kiev eller Biff Stroganoff??  Kvass og kålbaserte supper ser også ut til å være godt representert på matblogger. Leverpaier og kokt kjøtt.

Her er kanskje en mulighet; golubtsy, kålrulletter: http://foodcomas.wordpress.com/2011/03/20/mama-gooses-golubtsy/ Ser ganske digg ut særlig med en russisk salat til.

------------------------------

Her er resultatet av middagen. Vi valgte en veldig husmannskost linje.

1. rett: Blinis, rømme, kaviar og finhakket sjalottløk. Fredrik hadde med seg en boks med hermetisk russisk lakserogn som hadde en mye mer intens smak en vanlig lakserogn på glass.

 033

2. rett: Borscht med rørosrømme. Mulig jeg misforsto noe i oppskriften for dette ble mer som en grønnsaksgryte. Smaken derimot var ekte med rødbeter, kål og oksekraft.

037

3. rett: Pelmini. veldig gode. Blanding av dumpling og ravioli. Følgte anbefaling om å servere med rømme til denne også. I tillegg så la jeg på et saliveblad i pelminiene

043 (2)

4. rett: Dagens utfordring, Holodets. Griselabber kokt i 6 timer, med oksekjøtt i på slutten. Skal avkjøles i form og danner er stiv aspik fra gelatinen i griselabbene. Denne ble for tøff for damene. Gutta drakk vodka til og jeg serverte også en sennepspreget vinagrette til.

024

045

5. rett: Dessert, minipavlova med blåbær og krisebær. En vinner.

047

4 kommentarer:

Superkokken sa...

Russisk aften, fantastisk! Egentlig er det morsomt å lage måltider basert på tema, som feks land.
Takk for super blogg.
Beste hilsen fra superkokken.no

Thomas sa...

Ja vi synes det er veldig gøy med sånne typer matutfordringer, og så lærer man litt mens man holder på! Neste gang skal vi på indisk hos altsomergodt.blogspot.com

Thomas sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Margrethe sa...

Du har nok ikke misforstått mht. borsj. De som derimot tror at borsj er en ren rødbetsuppe,det er de som misforstår. I Russland er i allefall borsj en grønnsakssuppe med rødbetfarge på. Mest andre grønnsaker, men litt rødbeter må til, for smaken og fargens skyld..