Etter noen matglade dager i jula så ser vi fram til en god og sunn start på 2010.
Juleaften så lagde vi ribbe med surkål, rødkål og poteter. For sikkerhetsskyld så lagde jeg 2 varianter av ribben, 1 kokt i 4 timer dagen før på 65 grader og 1 “normal” 2,5 timer i ovn. Førstnevnte ble desidert best og er nå en stor favoritt. Den lages ved å ta et tynnribbestykke på ca 2,5 kg å krydre med knust pepper og salt, gni inn urter som timian og dill, legg ved uskrelte hvitløksfedd og ha alt i en kokepose som du suger luften ut av og knyter sammen. Viktig at all luften kommer ut sånn at alt kjøttet ligger i samme tempratur.
Varm opp vann i en stor kjele til 65 grader, bruk et digitalt steketermometer. Legg i ribbeposen og la det ligge i 4 timer mens du holder øye på tempraturen. Med vår “umoderne” ovn så var det alikevel ganske lett med platen på 2-3. Etter 4 timer så tar man ut ribbeposen og avkjøler i vann med en gang. Ribben avgir mye safter da som man lar ligge i posen og legger alt inn i kjøleskapet over natten under press av f.eks. en 6-pack med øl. Dagen etter så skjærer man av svoren, ruter opp fettlaget og steker 10 minutter på hver side i panne. Kraften som ligger igjen i posen smeltes i panne, og siles før den brukes som saus.
Nyttårsaften feiret vi tradisjonelt med Simen og Tone Marie og en lang middag, som ble så fantastisk som vi hadde planlagt:-)
Østers Japonaise
Piggvar med hollandaise
Foie gras med sherryeddikvinagrette
Reinsdyrfilet med sellerimousse
Mont d’Or Ost
Sjokolade fondant med ananassauce
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar