lørdag 2. januar 2010

Jul og nyttår

Etter noen matglade dager i jula så ser vi fram til en god og sunn start på 2010.

Juleaften så lagde vi ribbe med surkål, rødkål og poteter. For sikkerhetsskyld så lagde jeg 2 varianter av ribben, 1 kokt i 4 timer dagen før på 65 grader og 1 “normal” 2,5 timer i ovn. Førstnevnte ble desidert best og er nå en stor favoritt. Den lages ved å ta et tynnribbestykke på ca 2,5 kg å krydre med knust pepper og salt, gni inn urter som timian og dill, legg ved uskrelte hvitløksfedd og ha alt i en kokepose som du suger luften ut av og knyter sammen. Viktig at all luften kommer ut sånn at alt kjøttet ligger i samme tempratur.

Desember 2009 004

Varm opp vann i en stor kjele til 65 grader, bruk et digitalt steketermometer. Legg i ribbeposen og la det ligge i 4 timer mens du holder øye på tempraturen. Med vår “umoderne” ovn så var det alikevel ganske lett med platen på 2-3. Etter 4 timer så tar man ut ribbeposen og avkjøler i vann med en gang. Ribben avgir mye safter da som man lar ligge i posen og legger alt inn i kjøleskapet over natten under press av f.eks. en 6-pack med øl. Dagen etter så skjærer man av svoren, ruter opp fettlaget og steker 10 minutter på hver side i panne. Kraften som ligger igjen i posen smeltes i panne, og siles før den brukes som saus.

Desember 2009 005

Desember 2009 018

 

Nyttårsaften feiret vi tradisjonelt med Simen og Tone Marie og en lang middag, som ble så fantastisk som vi hadde planlagt:-)

Østers Japonaise

Desember 2009 059

Piggvar med hollandaise

Desember 2009 062

Foie gras med sherryeddikvinagrette

Desember 2009 069

Reinsdyrfilet med sellerimousse

Desember 2009 070

Mont d’Or Ost

Desember 2009 091

Sjokolade fondant med ananassauce

Desember 2009 101 Desember 2009 103

Ingen kommentarer: