onsdag 25. januar 2012

Asiatisk makrellkaker med grønn salat

003

En av de tingene som imponerer meg mest med asiatisk mat er at det ofte er veldig sunt men med masse smak. Denne oppskriften er inspirert av søt og syrlig kombinasjonen som man ofte finner i asiatisk kjøkken.

Lag makrellkaker:

  • 400 g makrellfilet
  • 1 ts ingefær finhakket
  • Eggehvite fra 1 egg
  • 1 hakket vårløk
  • litt finhakket chilli/ 1 ts hot chillisauce
  • 2 ss risvinseddik
  • 1 ss finhakket koriander
  • 1 dl panko eller 1 dl tørket kokosmasse

Ha alt i en hurtigmikser og kjør det til en farse. Varm opp en nonstick stekepanne. Ta en stor skje med farse og legg i pannen og klem den litt sammen. Stek gyldne på begge sider. Jeg fikk 7-8 fiskekaker ut av denne oppskriften.

Lag en grønn salat

  • 1 liten pakke babyleaf salat (ruccola,feld og røbetblader)
  • 1 fenikkel
  • 1 brokkoli i små buketter
  • 1 neve koriander hakket
  • 2 hakket vårløk

Skjør fenniklen i løvtynne skiver med en mandolin. Kok brokkoli i 2-3 minutter og avkjøl helt i rennende kaldt vann. Bland alt sammen. Andre grønnsaker som agurk og sukkererter passer også bra her.

Lag en sursøt dressing

  • 1 ss honning
  • Saften av 1 lime
  • 4-5 nøtteolje f.eks. valnøtt

Varm opp honningen i en kjele sånn at den blir helt flytende. Bland inn limesaft og oljen. Juster eventuelt med litt risvinseddik hvis du vil ha den mer syrlig. Bland den inn med salaten. En sweet chilli sauce passer også perfekt til disse fiskekakene.

004

fredag 13. januar 2012

Oksehalegryte

En av de mest smakskraftige delene av oksen å lage kraft på er halen. En oppskrift fra Leif Mannerströms Husmannskonst fristet meg til å lage denne retten. Det er et 2 dagers prosjekt for halene skal marineres dagen før.

007

Kjøp inn 1,5 kilo oksehaler (for 4 personer), i tillegg så trenger du 2 nett små sjalottløk, 300 gram sopp og 1 dl sterkvin (marsalla, portvin, madeira) og ting til marinaden.

Lag en marinade med i en stor bolle.

  • 2 løk hakket
  • 3 hvitløksfedd hakket
  • 2 guløtter hakket
  • 150 g sellerirot i biter
  • 1 kvist timian
  • 4 laubærblad
  • ca 4 dl rødvin
  • 1 dl balsamicoeddik
  • 1 dl olivenolje

003

Bland alt sammen og legg oksehalene i marinaden og sett i kjøleskapet over natta.

Dagen etter så ta ut oksehalene og ta vare på marinaden. Tørk av halene og vend dem i hvetemel.

005

Halene brunes i en jerngryte i rikelig med olje. Når de er ferdig brunet legger du haler og marinade i gryta og dekker opp med vann. Kok opp og la det småputre i ca 3 timer, til kjøttet slipper bena.

Ta ut halene igjen og sil av kraften. Brun sopp og løk i en panne.

  • 300 gram champignon i båter (eller hele hvis de er små)
  • 2 nett med små sjalottløk

Imens jeg gjorde slo jeg kraften tilbake i gryten som jeg hadde vasket og la det stå å koke inn i 30 minutter. Synes fremedeles kraften virket litt tynn så jeg drysset 4 ss hvetemel over soppen og løken i pannen og helte over litt av kraften for å lage litt jevning. Ha det over i gryten med halene. Mine haler var veldig ujevne i størrelse og passet ikke som serveringsstykker så jeg plukket av kjøttet istedet for å legge dem på beinet i gryta. Ha i 1 dl marsalla (eller madeira, portvin). La det stå i en halv time til på svak varme sånn at det putrer. Smak til med salt.

Server med kokte mandelpoteter som er vendt i godt smør og litt olivenolje.

009

torsdag 12. januar 2012

Fish & chips

..ok, vi droppet chipsen og byttet den ut med en potetsalat. Men inspirasjonen var den klassisk engelske retten, som nytes glovarm rett fra frityren. Crispy og hvit i kjøttet. Til dette kjøpte jeg 2 hysefileter.

001

Lag en tempura ved å blande sammen disse ingrediensene:

  • 100 g mel
  • 50 g maizena
  • 1 ts bakepulver
  • litt salt
  • 1 egg
  • 2 dl øl (jeg gikk for en IPA fra håndbryggeriet)

Varm opp olje (peanutolje for eksempel) til 180 grader, eller til det bobler friskt rundt en tresleiv.

Jeg vendte fiskefileter først i mel, deretter i tempuraen og til slutt i panko (japansk tørket brødsmuler). Ha fisken i oljen til den er gylden. En om gangen. Serveres med tradisjonelle chips eller en potetsalat som jeg gjorde.