mandag 27. desember 2010

Gravlaks

Det er enkelt å grave egen fisk og Jeg serverte “sashimi” skiver med gravlaks sammen med en liten omelett som forrett. Det bør foreberedes noen dager i forveien siden det skal ligge minst 2 dager i kjøleskap.

  • 400 gram laksefilet
  • 20 gram sukker
  • 20 gram salt
  • 1 ss cognac
  • dill

Jeg tok en ryggfilet av salmalaks og delte den i to på tvers. Gned inn den flate delen av fileten med marinaden og satte de mot hverandre. Dette pakkes godt inn i folie og pose (det renner litt saft ut). Den skal ligge i press i kjøleskapet i minst 2 døgn.

des 27 025

Gåsestek

Jeg kjøpte inn en gåsestek på rundt 4 kilo og begynte å lete rundt etter oppskrifter. Til slutt endte jeg på en tilberedelse som gikk ut på å ha gåsa i sukker/salt lake får å drive ut litt av fettet (sprengt gås). Deretter skal man trekke gåsa i 2 timer i buljong, og til slutt avslutte med å steke i ovn på 200 grader mens man øser over buljongen.

des 27 054

Sukker/salt lake:

  • 1 kg sukker
  • 500g salt
  • 2 kanel stenger
  • 3 laubær
  • 5 stjerneanis
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ss hvit pepper
  • 2 liter vann

Kok opp og avkjøl

des 27 052

Hell over gåsa i en form eller i en stekepose og la stå over natten

des 27 057

 

Trekk i en buljong (stor gryte kreves) med hakket gulrot, løk, purre og hvitløk i 2 timer

Sett i ovn på 200 grader i form med buljong og øs over brystene hvert femte minutt. Stek til skinnet er gyldent (ca 30 minutter). Skjær ut brystene og del dem i fingertykke skiver.

Gåsestek

Resultatet ble veldig velsmakende kjøtt som passer godt til juletilbehør, eller grønne bønner og en skysaus. Den omstendelige tilberedingen ga masse smak, men det var vanskelig å beholde rosafargen på brystene.

Gåsskiver

Honningglasert skinke

Etter å ha sett Jul med Gordon Ramsay før jul så forsøkte jeg meg på denne oppskriften: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/168623/gordons-honey-glazed-ham

Den gode buljongen man koker i og kvaliteten på skinka fra grøstad, og glaseringen gjorde dette til en veldig velsmakende førjulsmat.  Og enda bedre blir den når den har stått i kjøleskapet en natt. Selv så synes jeg at nellikene som man stikker i fettet satte litt for mye smak så skal droppe de neste gang.

des 27 003