søndag 27. mars 2011

Parmesanchips med ostekrem

Istedet for å lage “tradisjonelle” rogn,rømme og løk kanapeer, så prøvde vi å finne et nytt følge til champis som passer når man skal feire litt. Fra den Thomas Keller’s French Laundry bok så fant vi en veldig enkel oppskrift (som viste seg å være litt tricky).

Rasp 3 dl parmesan, jo ferskere jo bedre. Legg en silikonbakematte på en ovnsplate og fyll ringer på ca 5 cm med parmesan (press det sammen). Sett 8-10 minutter i ovn på 190 grader. Pass på å ha litt plass mellom ringene for dette flyter ut. Når du tar dem ut av ovnen så ta ringene så raskt så mulig og legg over i en egnet form (varmt og litt vanskelig). Bruk f.eks. Espressokopper eller eggekartong for at de skal bli dype i formen. Når de har stivnet så tas de ut av formen og fylles med ostekrem.

Ostekrem:

1 pakke snøfrisk

3 ss kremfløte

finhakket gressløk

26 mars 2011 008

søndag 6. mars 2011

“No knead” brød

Det virker som alle matbloggere må innom dette temaet, og nå også vi. Kontrastene fra Morten Schakenda’s “kna deigen fra kald til lunken” til “rør sammen en grøt  og la den stå” er store men prinsippet om at ting tar tid gjelder tydeligvis for alle brødbakere.

“No knead” brød blir veldig saftige,smaksrikt og bruk av jerngryte i ovn gir en god skorpe.

Oppskrift (løst tatt fra andre blogger):

8 dl mel (bland sammen litt av hvert fra skapet, men minst halvparten bør være fint hvetemel. Jeg bruker også litt havregryn)

1 dl solsikkekjerner

1 ss honning

1 ts salt

4-5 dl vann

1 ts tørrgjær

 

brød 002

 

Litersmål er ofte litt upresist i gjærbakst, men bland sammen alle ingrediensene og konsistensen skal være litt fastere enn en grøt. Tror ikke det er så nøye, for dette skal stå litt kjølig over natten og putre under folie. Når du er klar for å bake så tilsetter du så mye mel som trengs får å gjøre om dette til en deig, og hever den i 1 time. I mens så skal ovnen varmes til 225 grader. Varm opp en jerngryte i ovnen og legg deigen i denne. Legg på lokk og la stå i 30 minutter. Ta av lokket og la stå i 15 minutter til. Ta den ut av gryta og avkjøl på rist.

lørdag 19. februar 2011

Laks med grønnsaker

Etter nyinnsprøytet inspirasjon fra 3 nye kokebøker så kom ideen om ovnsbakt laks med grønnsaker i “papillote”.

Del grønnsakene i passe biter og legg dem i fosskokende saltet vann lenge nok til at fargene kommer ordentlig fram og de begynner å bli såvidt møre (blanchering). Ha dem ut av vannet og nedkjøl i isvann. Smelt smør i en panne og stek grønnsakene på medium høy varme for å få litt stekeskorpe.

15 februar 2011 001

Legg så et laksestykket (Salma såklart) i bakepapir som er smurt inn med smør. Ha grønnsakene over og brett sammen papiret. Dette stekes i ovn på 250 grader i 7 minutter.

15 februar 2011 002 

Denne tilberedingen gir veldig god smak på både grønnsakene og fisken. Jeg brukte gulrot,fenikkel, squash, stangselleri og broccoli. Trikset er å få grønnsakene perfekt tilberedt siden de går gjennom 3 varmebehandlinger.