fredag 20. august 2010

Sopprisotto og gresskar

Kantarellene har kommet for fullt og vi har laget en sopprisotto. Gresskar har en en fin fylde og sødme som passer godt med soppen.

Lag først gresskaret (jeg brukte flaskegresskar) ved å skjæret av skallet og lag terninger. Stek i kjele med lokk sammen med olje, knust hvitløk, salt pepper og litt sitron til de er møre.

Rens og stek soppen i smør.

Lag risotto ved å steke først løk og hvitløk i en stor kjele, ha i risottorisen til den blir blank og tilsett hvitvin (eller vann og litt eddik). Kok det inn og begynn så å spe på med kyllingkraft. Risen er ferdig etter ca 16 minutter. Mot slutten så tilsettes soppen og gresskar (spar litt til pynt). Helt til slutt så røres inn litt smør og parmesan ost.

Ca mål til 2 personer er:

0,5 løk,2 dl ris, 2 dl hvitvin, 7 dl kraft. + 1 lite flaskegresskar og 300 gram kantareller.

august 2010 001

tirsdag 17. august 2010

Scones


Nybakte scones smaker godt både til frokost og lunch.
Her er en enkel og grei oppskrift:

1 dl vann, ca 45 grader
2 ts tørrgjær
1 ss honning (kan sløyfes)
4 dl sammalt hvete, fin
4 dl hvetemel
3 dl kesam
3 ts bakepulver
1 ts salt

Bland sammen vannet, tørrgjæren og honningen- la dette stå litt mens du blander de andre ingrediensene.
Når alt, inkludert vann og gjær er blandet, eltes det hele med kjøkkenmaskin i 2-3 minutter.

Dekk til deigen med et klede og la den heve i 10-15 minutter.

Bakes ut og stekes på 230 grader i 12-15 minutter.


Ricotta pannekaker med banan og lønnesirup

Det er hyggelig å gjøre litt ekstra ut av helgefrokosten. Lørdag testet vi ut pannekake oppskrift fra Leila Lindholms kokebok (Guldkant på vardagen).

3 egg
250 g Ricottaost
2,5 dl melk
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
litt salt
2 bananer


Skill eggene
Bland ricottaost, melk og eggeplommer i en bolle
Bland inn mel, bakepulver og salt
Pisk eggehvitene stive og vend dette forsiktig inn i røren
Bananene skal skjæres i tynne skiver og blandes inn til slutt
Stek pannekakene i smør på middels varme til de har fått en gyllen farge.


Serveres med lønnesirup og syltetøy/friske bær.
Denne oppskriften er nok til 3-4 personer.