tirsdag 31. august 2010

Thai fiskekaker

Etter oppskrift i Maison Mat & Vin (september) skulle vi  lage fiskekaker med currypaste. Dessverre så var seien vi hadde kjøpt fra Mega brun, slapp og luktet ikke så godt. Vi gikk tilbake og fikk byttet den i en friskere torskefileet av en forståelsesfull fiskediskansvarlig. 

Fiskekaker er raskt å lage. Legg fisk, eggehvite, fersk koriander, rød currypaste, sitronsaft, fiskesaus i en hurtigmikser å kjør alt sammen til en jevn masse. Ta en stor skje og legg fiskefarsen rett i varm panne med litt smør i.

fiskekaker 004

Sauseforslaget fra bladet var peanøttsaus og vi tok bare en ferdigvariant fra bluedragon som var ganske nedtur, men fiskekakene smakte veldig godt.

mandag 30. august 2010

Ukesmeny - uke 35

Vi er igang med ukesmeny igjen og denne uken planlegger vi dette:

Tirsdag: asiatiske fiskekaker ( fra siste Maison Mat & Vin)
Onsdag: linsesuppe med sopp (samme blad)
Torsdag: salma sushi
Fredag: chili con carne (fra bagateller for livsnytere)

lørdag 28. august 2010

Kongekrabbe i 3 varianter

Det er en ny fiskebutikk på Youngstorget som jeg besøkte en lørdag. Fiskeriet satser på et lite men kvalitetsfyllt utvalg av den beste ferske fisken. I tillegg så hadde de flott rå kongekrabbe frossent  og jeg kjøpte 2 ben som ble ca 1 kg.

August 2010 100

Jeg hadde en ide om å lage en tallerken med 3 varianter med kongekrabbe.

Først så skulle jeg trekke den innerste delen av klørne ved krabbehuset i aromatisk buljong (inspirert av Hærland og Hellstrøm kokeboka) og servere på toast. Den tykkeste delen av klørne stekes i olje og vendes i en syrlig søt saus. Den tynneste delen skulle i ravioli med basilikum.

Buljongen lages i en stor kjele fyllt med vann og løk, fennikkel, purre, gulrot, timiankvister, hvit pepper, stjerneanis, nellik, laubær, persille og hel kanel. La dette småkoke i 30 minutter. Ha i 1 dl hvitvinseddik,  100 g salt og 50 gram sukker. La så den rå krabben trekke i dette i 30 minutter. La krabben avkjøle seg litt og bland inn majones får å gi den fylde. Legg på ristet toast.

Stek den tykkeste delen i varm olje. Lukten og smaken blir veldig kraftig så her er hemmeligheten og vende den i saus før den serveres. Sausen lages ved å koke opp 1 dl risvinnseddik og ha i finhakket ingefær, sitrongress, hvitløk og 1 ss worchestersauce. Når det har kokt inn en del så kan man ha i limesaft og røre inn smør i terninger.

Ravioliene lages ved å blande 100 gram tipo 00 mel med 1 egg til en pastadeig som rulles ut i tynne skiver. Legg en plate på benken, ha i det tynne krabbekjøttet (ca 3 cm lange) med basilikum på toppen. Pensle vann rundt fyllet og legg en ny plate over og press ut luft av ravioliene og skær rundt med et taggete hjul. Kok i saltet vann i ca 5 minutter.

August 2010 002

Sesonggrønnsaker som fevebønner og mais passer godt til.