søndag 23. oktober 2011

Grønnsakspai























Vi hadde litt grønnsaksrester og lagde en deilig pai. Lag butterdeig ved blande 100 g hvetmel og 100 g fin sammalt hvete med 100 g smør i terninger. Ha i kjøkkenmaskin med grind og bland sammen til det er en tørr og fluffy masse, ta så i 3 ss vann så fester det seg til en fin deig. Sett i kjøleskap mens du lager fyllet.























Til fyll så stekte vi purre,rødløk og persillerot. Brokkoli i biter kokte vi lett, ca 2 minutter.























Kjevle ut den kalde deigen ved å legge den mellom 2 plastfolie lag til den er bred nok til å dekke formen. Forstek i ovn på 200 grader i 10 minutter. Bland nå 4 egg med 1-2 ss fløte eller rømme. Rasp litt osterester (2 never) og ha i eggeblandingen. Fordel grønnsakene (vi hadde også noen svarte oliven) på den forstekte butterdeigen og hell over eggeblandingen. Fortsett stekingen i 20 minutter til, eller til paien har satt seg og har en gyllen overflate.




lørdag 22. oktober 2011

Reke bruschetta




Jeg kom over noen veldig lovende ferske reker på Laksen (Sagene). For å gi dem litt høstpreg så lagde vi en deilig forrett med grillet landbrød, med god olivenolje på, et lag med avocado, reker og nykvernet pepper på toppen.

Kylling med chorizo

Denne retten er enkel å lage, inspirert fra en Nigella bok og perfekt en høstdag man ikke har lyst til å bruke så mye tid på kjøkkenet og bare vil ha "TV-dinner".



Del kyllinglår i 2 og legg det i en form med poteter, litt persillerot i biter og chorizo picante i biter. Her har jeg brukt 4 kyllinglår og en pakke a 300 gram med chorizo. Velg den chorizoen som er helt myk. Sett i ovn i 40 minutter på 200 grader.

lørdag 8. oktober 2011

Festaften – Krug Grand Cuvee

Vi hadde en flaske champagne Krug Grand Cuvee spart til en spesiell anledning og nå var tiden for å drikke den.

009 

For å matche vinen så lagde vi noen av våre kjente småretter som passer til champagne for å finne ut hva som ble best.

021

 

Østers naturell:

Åpne østersen med en egnet kniv ved å stikke inn helt bakerst på skjellet og “jekk” opp lokket. Pass på å fjerne rester av skallet og se til å løsne innmaten fra muskelen. Hold kaldt til de skal spises.

017

Toast:

Vi lagde 2 typer toast, en med foie gras og da valgte vi en mousse variant som ikke er like skarp som hermetisert foie gras. Den andre varianten er en klassiker med rogn, rømme og finhakket gressløk.

020

Parmesanchips:

Dette har vi blogget om før: http://ainaogthomas.blogspot.com/2011/03/parmesanchips-med-ostekrem.html og kommer opprinnelig fra Thomas Kellers’ French Laundry cookbook.

015

Champagnen viste forskjellige karakter med de forskjellige rettene. Vi kom fram til at vi synes det var best med litt kraftig mat som foie gras og parmesanchips som matchet bra syren i vinen og fikk fram undertonene av tørket frukt og eple. Forventingene til vinen var store og det er ikke ofte vi drikker en så elegant Champagne. Boblene var perlende, syren og fatet var perfekt integrert, men den manglet litt på smaksbombene som vi håpet på og tror kanskje den hadde vært enda bedre etter et par år i flasken.

Laks på potetkaker

008

Denne oppskriften fant vi i siste nummer av Maison mat &vin. Potetkakene lages ved å finraspe 4 poteter og bland sammen med 2 finhakket sjalottløk 1 dl fløte og salt & pepper. Klem vannet ut av potetraspet før du blander sammen. Stek i grill panne (det er ganske bløtt så det renner litt ut). 

005

Ta en laksefilet og bland sammen med 2 flådde tomater (bare kjøttet og ikke kjernen) litt vårløk og 1 ss olivenolje. Lag også en sitronsaus ved piske 1 dl fløte bland med saften av en sitron. Legg sitronsaus på og laksesalaten på lune potetkaker.

004

torsdag 6. oktober 2011

Pasta bolognese

Har lenge hatt en pasta bolognese som favoritt når det kommer til “komfort” mat men er jo ikke noe fan av kjøttdeig så da tenkte jeg å prøve å lage en saus med okse høyrygg i små terninger.

 

080

Ingredienser:

  • 800-900 gram Okse høyrygg
  • 1 løk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 50 g tomatpuree
  • 0,5 l øl
  • 3 laubærblad

Skjær kjøttet i så små terninger som du klarer. Bruk en jerngryte og brun det først og ha i finhakket løk og hvitløk sammen med kjøttet. La det det steke videre på middels sterk varme til løken er blank. Ha i tomatpureen og raspet gulrøtter og bland godt. Slå over ølen og ha i laubær. La dette putre videre på lav varme til kjøttet er mørt og væsken kokt inn (ca 1 time).

Dette går fint å fryse ned også. Bildet er fra opptint mat.