mandag 30. mai 2011

Roquefort og Sauternes

nice 21.mai 074

Dette er en kjent kombinasjon for god match mellom vin og mat og det smaker fantastisk. Skjær opp en moden roquefort i pene skiver. Ta en moden pære og legg opp ved siden av. Fiken syltetøy og honning er også godt følge så lenge de ikke er mye søtere en vinen.

Ravioli med oliven

nice 21.mai 070

Det er en fantastisk greie å kunne kjøpe fersk pasta, og her i Nice er det 3 små pastabutikker i nærheten. Vår favoritt til nå er er grønne ravioli med oliventapenade og trøffelolje. Skal kokes i 3 minutter, og blandes inn med olivenolje, Taggiaschi oliven og parmesan.

fredag 27. mai 2011

Sjøtunge med nøttesmør

nice 21.mai 053

Stek en en gulrot i små terninger sammen med en finhakket sjalottløk i en blanding av smør og olje. Ha i et laubærblad og legg hel sjøtunge som er flådd av skinnet over smør blandingen og stek på lav temperatur på begge sider med aluminiumsfolie over. Server med grønne bønner som er kokt og stått med litt smør og hvitløk og stekte tomater til. Gulrøttene som jeg stekte fisken på ble litt brent så de kom ikke med i retten.

Avslutt med å lage nøttesmør (smelt smør til det skummer og får en nøtteaktig lukt), hell over fisken og legg noen hakket sitronbiter over.

Salat med squashblomster

nice 21.mai 003

Fleur de courgette (squash blomster) er en sesongvare som er verdt å få med seg. Har ikke sett det i Norge ennå, antageligvis fordi de ikke holder seg friske lenge.

Lag en salat med romano salat, kokte grønne asparges, pinjekjerner, avkjølte ricotta ravioli og små cherry tomater. Gjerne en vinagrette til eller bare litt olje og balsamico.

Squashblomstene skal dyppes i en tempura og friteres i solsikkeolje.

Tempura:

1 ts bakepulver

1 dl hvetemel

salt

1-2 dl lyst øl (kommer an på hvor tykk man vil ha tempuraen)

Start friteringen når oljen er så varm at det bobler friskt rundt en tresleiv som man putter i.

tirsdag 17. mai 2011

Kylling med basmatiris og estragon

Nice 17.mai 030

Når man kjøper kylling så har man som regel ikke så mange valgmuligheter, mens i frankrike så er det mange alternativer. Jeg kjøpte en landkylling som var ganske lys i kjøttet.

Skjær av av lårene og del dem i 2 biter og skjær ut brystene fra brystbenet. Ta skroget og vingene og kok en kraft:

Kok opp sammen med 2 gulrøtter, 1 halv løk, 1 hvitløksfedd, 1 purre med grønne blader også, noen pepperkorn, litt timian og 2 laubærblad. Skum av og la det småputre 1 times tid.

Skjær noen hakk i kyllinglårbitene og stek dem i klaret smør i ca  10 minutter før har i brystene i panna. Stek til det kommer klar saft ut av dem når du stikker dem med en kniv. Ha i 2 dl av kyllingkraften og kok det godt inn. Ha i 2dl creme fraiche og 1 neve finhakket estragon.

Kok basmatiris og når den er ferdig ha i pinjekjerner og finhakket tørket fiken.

Nice 17.mai 035

Til vin så hadde jeg opprinnelig tenkt en rød Mercury, men det hadde de ikke i vinbutikken men jeg ble anbefalt en annen burgund som heter Clos Marion fra Fixin og den hadde en fantastisk fløyelsaktig smak på bær og moreller som smakte helt magisk. Anbefales!

Nice 17.mai 031

lørdag 14. mai 2011

Tagliatelle og squash

Etter en varm dag og litt matleie så var det godt med en enkel pastarett. Hakk 2 små squash i små terninger og stek i god olje på svak varme. Kok opp pasta og ha sammen med squashen. Bland inn 2 dl revet parmesan og la det smelte med pastaen.

provence 13 mai 148

Ravioli med asparges salat og tomat

Vi kjøpte ravioli fra en av bodene på markedsdagen. Bugnende fat med forskjellige ravioli med squash, artiskokk, basilikum.

Pasten kokes i 3 minutter så er den klar. Lag asparges salaten ved å koke skrellede asparges og haricot vert for seg selv og avkjøl. Bland inn en vinagrette. Kjøp inn gode smaksrike små tomater og del dem i to og stek i rikelig med god olivenolje på svak varme til de er gjennomvarme. Ha over salt.

provence 13 mai 103

Entrecote

På mandager er fiskedisken tom i det det lokale supermarkedet så da er det bare strene videre til kjøttdisken. Der ligger det et enormt stykke med entrecote med ribbein. Slakteren skjærer av et 5-6 cm tykt stykke.

provence 13 mai 076

Kjøttet saltes,pepres og smøres inn med litt sitronzest og olje. Siden dette skal serveres i skiver så er det greit å få en skikkelig stekeskorpe så pass på at grillen er skikkelig varm. Det er mye fett på entrecote stykket så det brenner en del i grillen, men det gjør ikke så mye så lenge det bare er under der det er fett og bein.

provence 13 mai 079

Når kjøttet er ferdig;  Kjenn med fingeren at det ikke er for bløtt eller hardt. Skjær kjøttet i skiver og server med urtesmør og en potetsalat.

provence 13 mai 081

Urtesmør: bland 100 gram temperert smør med 1 neve finnhakket urter (i dette tilfellet rosmarin fra hagen)

Potetsalat. Kok brokkoli til det “al dente” og avkjøl med en gang. Bland sammen med kokte nypoteter, reddiker, finhakket sjalottløk og vårløk. ha over olivenolje og saft av en sitron

Lilla artiskokker

Vi har startet en fire ukers ferie tur i Provence og Cote d’Azure og forventer at det skal bli mange gode matopplevelser og mye matlagning med flotte råvarer. Først ut er den klassiske provence grønnsaken artiskokker. De selges i bunter og er små og lilla.

provence 13 mai 071

I motsetning til store artiskokker så kan disse spises hele uten å rense ut av hjertet. Kutt av stilken sånn at det er 1 cm igjen, og knekk av det nederste laget av blader. Kok artiksokkene møre, ca 10 minutter.

Lag en vinagrette; bland sammen 1 ss dijon sennep, 1 ss god eddik, ca 1 dl extra virgin olivenolje. Pisk sammen sennep og eddik, hel olje i en tynn stråle mens man fortsetter å piske.

Spis bladene på artiskokkene først. Knekk av, dypp i vinagretten og spis den nederste delen av bladet. Når man kommer til de innerste lagene så er alt mykt og kan spises helt.

provence 13 mai 080