tirsdag 30. november 2010

Biscotti

Starten på årets julebakst ble på italiensk vis. Jeg liker de tørre kakene som er gode å dyppe i kaffe og med hint av appelsin og sitron.



 

 

 

 

 

 

 

 

150 g sukker
250 g smør
400 g mel
2 ts bakepulver
zest fra 1 appelsin og 1 sitron
150 g mandler som er skåldet og ristet

Pisk sammen sukkeret og smør i terninger til det er hvitt. Ha i de andre ingrediensene unntatt mandler og bland sammen til en bløt deig. Bland inn mandelene og form deigen i litt tykke pølser. Jeg la det oppå plastfolie og rullet det sammen. De skal ligge 30 min i kjøleskap og så over på stekebrett med god avstand fra hverandre (de flyter ut). 40 minutter på 180 grader. Ta dem ut og skjær diagonale kaker ut av hvert emne. Ha de inn i ovnen igjen med 5 minutter på hver side.

søndag 28. november 2010

Chorizo og sopp pasta

Denne oppskriften er rask og lage og gir en spennende og spicy pastarett.

1/2 løk
200 g chorizo picante (ukokt)
1/2 chilli
200 g østerssopp
250 g pasta papperdelle

Finhakk løk, og stek sammen med chorizo skåret i små biter. Tilsett finhakket chilli(tilpass etter styrken på chorizo). La det stå på middels varme i 10 minutter og så ha i litt revet østerssopp. Bland sammen med pastaen.





onsdag 24. november 2010

Svin sweet and sour

Middag etter oppskrift må man ha av og til for å oppdage nye ting. Fant en svineoppskrift på sursøt saus og svinebiff fra Hellstrøms enkelt og perfekt kokebok. Kjøpte svin yttrefilet fra Grøstad gris, kokte sikori (samme som endiver?) og lagde en veldig god sursøt saus. Litt fancy hverdagsmiddag, men tok bare 40 minutter på lage.

november 2010 006 

november 2010 007

Omelett

Jeg må innrømme at jeg aldri har laget noen særlig fancy omelett før så da jeg kom over en oppskrift med bechamel saus og stivpisket eggehvite så fikk jeg umiddelbart lyst til å prøve den.

Oppskriften går ut på å varme 2,5 dl melk, 50 gram smør til det koker opp. Visp inn 40 gram mel til det tykner. Rør inn 4 eggeplommer og 50 gram revet cheddar. Stivpisk hviten fra eggene og vend det inn i røren. Sett ovnen på 200 grader, smelt smør i en stekepanne, ha over røren og sett den i ovnen i 10 minutter.

november 2010 005

Sammen med omeletten var det godt med en grønn salat: haricot vert, agurk, avocado og crispi salat med valnøttolje og sitron. Digg tirsdagsmiddag!

søndag 7. november 2010

Fiskeriet

Forrige helg hadde vi besøk av noen av bloggens få lesere, Marianne og Jarle fra Haugesund:-) Vi møttes på Fiskeriet på Youngstorget så alt lå til rette for et deilig fiskemåltid. Vi kjøpte 4 havabbor som vi fylte med urter og sitron og grovsaltet. Etter ca 20 minutter i ovn på 180 grader så løsnet kjøttet fra beinet.

IMG_6462

Til fisken så lagde vi en beurre blanc med hakket vårløk, Stekt fennikel og grønne bønner.

Beurre blanc: finhakk sjalott løk og kok inn en god klonk med hvitvin sammen med løken til det er igjen noen spiseskjeer med væske. Pisk inn en pakke kaldt smør i terninger og tilsett litt hakke vårløk til slutt.

Stekt fennikel: Skjær fennikel på langs i 1/2 cm skiver sånn at den henger sammen. Kok fennikelskivene møre og stek i smør i panne.

Grønne bønner: Kok bønnene lett (2-3 minutter) og skyll dem i kaldt vann. Varm dem opp før servering i en kjele med noen knuste hvitløksfedd og olivenolje.

IMG_6469

Boef Bourgignon

Jeg vet jeg har blogget om denne retten før men hvis man har tid en søndag så er det et perfekt måltid! Lagde den igjen nå i høst til stor familiemiddag.

Før:

IMG_6281

Etter:

IMG_6287

Høstmeny

Den siste tiden har vært preget av ukesmenyer med fisk, suppe og kyllingretter.

Her er noen retter til inspirasjon:

Salma sashimi:

Skjær en lakseryggfilet i sashimi biter å legg lagvis med avokado. For en ekstra smakstouch så kan man ha over majones med sitron og tørket kapers.

IMG_6234 

 

Blomkålsuppe:

Kok blomkål i kyllingkraft sammen med litt gulrøtter til de er møre. Ta ut noen blomkålbuketter til pynt og kjør resten sammen med en stavmikser. Server med stekt sopp og resten av blomkålen på toppen, gjerne en god olivenolje til.

IMG_6200

 

Murgha Curry:

Murgha som vi kaller det. Det er kylling kokt i en indisk tomatsaus. Se oppskrift her: http://ainaogthomas.blogspot.com/2008/10/lage-indisk-mat-krever-et-rikt-utvalg.html 

IMG_6319

 

Laksemelba:

Legg en lakse filet på en tynn loffskive og stek den i klaret smør med loff skiven ned til den er gyllen og stek raskt fisken ned i pannen. Her har vi hjertesalat med hvitløk stekt gyllent i olivenolje og blomkålpuré til.

IMG_6432