søndag 28. februar 2010

Kongekrabbe med ravioli og mirepoix

La rå kongekrabbeklør trekke i en aromatisk buljong i 30 minutter. Klipp opp klørene og ta ut innmaten så hel som mulig.

februar 2010 023

Lag 2 store ravioli per person med krabbekjøtt.

februar 2010 025

Lage en mirepoix (3mm terninger) av grønnsaker som gulrot, fennikel og sjallotløk. Ha i en liten kjele med en klatt smør og la stå under lokk på middels varme til grønnsakene er møre.

Bruk en skalldyrskraft til saus, jeg lagde en av kamskjell som vi også hadde. Skum opp kraften med litt fløte rett før servering.

Kok ravioliene i et par minutter. Og server mirepoix, ravioli, krabbekjøtt sammen med skalldyrssausen.

februar 2010 032

lørdag 13. februar 2010

Flyndre i hvitvin (4 av 10)

Vi kjøpte en hel rødspette på ca 600 gram. Fileter ut filene og lag kraft ved å hakke opp bein, og ha i skinn og hode i en kjele (vi hadde også innmat fra 2 kamskjell til kraften) og fres sammen med hakket løk, fenikkel, purre (grønn del), ha i 2-3 dl hvitvin etter å stekt 3-4 minutter og topp kjelen med vann. La det småkoke i en halv time. Skum av hvitten som legger seg på toppen underveis. Sil av kraften i en bolle.

La kraften avkjøle seg.

Ha litt salt og nykvernet pepper på fisken, og ha finhakket sjalottløk i bunnen av en form og legg fisken litt overlappende i formen med litt løk på toppen. Ha over kraften og litt mer hvitvin og ha i toppen av ovnen (på 180 grader) til den begynner og småputre. Flytt formen til bunn av ovnen og dekk til med bakepapir som er smurt inn med smør og la det stå til fisken er ferdig. Ca 10 minutter.

Vi hadde asparges og gratinerte poteter til.

februar 2010 004

februar 2010 002

onsdag 10. februar 2010

Marinert laks med Aubergine (3 av 10)

Mariner laksen kvelden før ved å blande sammen 40 gram sukker, 40 gram grovt salt, zest fra 1 lime og 1/2 appelsin. Ha blandingen på laksestykket (Salma ryggstykke på ca 300 gram). Legg det i kjøleskapet under press av en melkekartong.

februar 2010 007

Skjær en aubergin i skiver på langs og stek på middelsvarme med 1 dl olivenolje med 1 ts revet ingefær.

Server laksen i små skiver med auberginen kuttet i skiver og med en saus av olivenolje, soyasaus, revet ingefær og sitronzest.

Kombinasjonen med laks og aubergin var veldig godt men passer nok best som en forrett.

februar 2010 008

Ravioli med Chevre og ruccola (2 av 10)

Pasta deig lages ved å blande durumhvete og fint hvetemel tipo 00. Bland 200 gram mel og 2 egg til en fast deig, og legg i kjøleskap 1 time. Rull ut deigen til nivå 6 i en pastamaskin.

Lag fyll ved å mose 200 gram chevre, finhakk 100 gram forvellet ruccola og sitronzest fra en halv sitron.

Legg fyllet på pastaplaten (ca 1 ts), pensle rundt fyllet med vann og legg en plate til over og klem ut luft. Skjær til med en rille (lite hjul som lager ruglemønster og fester deigen)

Kok ravioliene i 2-3 minutter og bland dem sammen med litt mer ruccola, olivenolje og ristet pinjekjerner.

februar 2010 006

onsdag 3. februar 2010

Svin, bønner og shitake wok

Idag lagde vi en wok som ble veldig bra. Av og til treffer man bedre med smakene enn ellers. Svinekjøttet ble strimlet og marinert sammen med finhakket ingefær, hvitløk, fishsauce , oystersauce og solsikkeolje. Fres en strimlet persillerot, shitake i skiver og en pakke nykokte grønne bønner. Ha i svinekjøttet og en porsjon risnudler. Fyll på med mer østerssaus til slutt.










tirsdag 2. februar 2010

Krydret tomatsuppe med erter (1 av 10)

Første februaroppskrift ut ble tomatsuppe med krydder og erter. Synes kanskje smaken ble litt tam og kunne godt hatt mer chilli i (eller en sterkere en) men godt med erter i.

 

Februar 2010 001

 

  • 5 skållede og hakket tomater (eller boksetomater)
  • 5 dl vann
  • 2 ss smør
  • 1 løk i tynne skiver
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 2 ts malt kumin
  • 2 ts malt korianderfrø
  • 1 ts malt fennikelfrø
  • 2 laubærblad
  • 1 finhakket grønn chilli uten frø
  • 4 dl kokosmelk
  • 250 gram frosne erter
  • 1 ss palmesukker

Kok tomatene i vannet i ca 5 minutter og kjør det sammen med en stavmikser. Stek løk og hvitløk møre i smør, og tilsett alle krydrene og chillien og stek videre i 1 minutt. Ha i kokosmelk og de moste tomatene og la det putre i 5 minutter, ha i ertene og sukkeret til slutt.