onsdag 29. oktober 2008

Murgha Curry - med hele krydder


Å lage indisk mat krever et rikt utvalg av krydder. Et av de beste stedene å få tak i dette er på Nordbygata Mat. En liten ulempe er at ofte selges krydderene i store porsjoner og det kan være upraktisk for lite forbruk. Murgha Curry betyr kylling i saus og er en rett som både passer å lage til 2 til hverdags (med rester) og til stor familie middag. Jeg lærte denne retten på et indisk matkurs og har blitt helt hekta på den gode sausen. Særlig hvordan man kan kjenne smaken på alle krydderene man har hatt oppe i, både hver for seg og sammen i deilig kombinasjon. Kardermomme, kanel, nellik, chilli, bukkehornskløver, gurkemeie, koriander, ingefær og hvitløk.

4 ss solsikkeolje
1 Kylling 750-1000 gram (både bryst og lår)
200 gram rødløk
2 ss raspet hvitløk
2 ss raspet ingefær
5 dl kefir
1 ts spisskumin (hele)
2 ts gurkemeie
½ ts sterkt chilipulver
1 ts bukkehornskløver
1 ts garam masala
1 ts salt
1 boks hermetiserte tomater
1 ss tomatpurée
2 ss finhakket koriander

Krydder blanding
3 nellik
1 hel kanel (ca 5 cm)
3 grønne kardemomme
4-5 pepperkorn
2 laurbærblad

Start med å forberede de forskjellige ingrediensene. Finhakk rødløken, rasp hvitløk og ingefær, del opp kyllingen i store biter og finn fram ingrediensene til krydderblandingen.
Varm opp oljen og fres krydderblandingen i ca 1 minutt. Tilsett spisskumin og rødløken og fres det til løken er myk. Ha deretter i hvitløk og ingefær og stek dette litt sammen med løken. Ha i tomatpurée, tomatene, gurkemeie,chili,bukkehornskløver og salt. Tilsett 3 dl kefir og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett kyllingen og fortsett småkokingen i 5 minutter og tilsett deretter de siste 2 dl av kefiren. Når kyllingen er ferdig så avsluttes retten med å tilsette finhakket koriander og garam masala.